VÄLJ DET DU SJÄLV TYCKER OM OCH TRIVS MED

Bengt Aili är en »klassisk arkitekt«, som han själv uttrycker det, och i sitt jobb som byggnadsarkitekt ritar han allt från stora offentliga byggnader, kontor och bostäder till villor och fritidshus. Hans namn står för den ena halvan av arkitektbyrån Tirsén & Aili Arkitekter i Luleå, och här delar han med sig av lite av sin kunskap och ger några tips till dig som ska välja markiser.

–Det viktigaste är att tänka på helheten, och se till både funktion och utseende såväl inifrån som utifrån, menar Bengt Aili. Markiser blir en dominerande del av fasaden och det är viktigt att skapa harmoni. Samtidigt är den främsta funktionen fortfarande att inomhusmiljön eller miljön på uteplatsen ska bli så behaglig som möjligt.

BengtAlli_webb

Rätt markis för rätt fönster

En viktig, ja, rentav avgörande faktor för helheten är att dölja hållare och skenor, och så långt det är möjligt låta dem integreras med fasaden.

– Och att hitta rätt markis för rätt fönster. Fundera gärna lite extra på om det ska vara en fasadpersienn eller en klassisk markis, eller kanske ett mellanting som markisoletten som är lite både och. Ja, försök helt enkelt att hitta en modell som passar så bra som möjligt till huset.

Men hur väljer man färg och design? Det finns ju oändligt med alternativ.

– Det är givetvis helt upp till tycke och smak men generellt finns det två vägar att gå. Alternativ ett är att välja en kulör så lik husets färg som möjligt, som diskret smälter in med fasaden. Alternativ två är att välja en väv som ger en tydlig kontrast mot fasaden genom att välja en mörk kulör om huset är ljust, och en ljus väv om husets fasad är mörkare.

Färg och form i harmoni

Ytterligare ett alternativ är så klart att välja en accentfärg som lyfter fram fönsterpartierna och ger huset sin verkligt egna karaktär. Men just på den här punkten är han lite försiktig.

– Här gäller det att välja en färg som du vet att du kommer tycka om länge, och som tillför något till huset. Sen ska man alltid Välja utifrån sig själv och sitt eget hus, så att man trivs och mår bra. Ett sätt är att se väven som en sak, och profilen en annan. Väven är i sig ett medel att arbeta med och eftersom den är relativt enkel att byta går det självklart att vara väldigt kreativ här. Att låta pulverlacka profilerna i rätt kulör är också ett smart sätt att anpassa dem till fasaden.

Sammanfattningsvis menar Bengt Aili att det viktigaste ändå är att hitta harmoni mellan färgerna, och att skapa en skön helhet.

– Hus som har en tydlig stil och ett tidstypiskt uttryck – oavsett vilket det är – blir alltid bäst av att man underordnar sig  det, och är ödmjuk inför hur huset ser ut. Och det gör man vanligen med en sammanhållen färgskala, avslutar han.