VÅGA VÄLJA FÄRG

Vi nordbor har en komplicerad relation till solen och ljuset. En ständig längtan under vinterhalvåret i kombination med att när solen väl uppenbarar sig gör det med sådant besked att den inte sällan behöver skärmas av. Men hur väljer man rätt produkt och funktion, och kanske framförallt – hur väljer man rätt design? Susanne Ramel, arkitekt och en av delägarna på Marge Arkitekter, ger oss här några tips på vägen.

– För att skapa en trivsam inomhusmiljö med lagom mycket ljus och samtidigt bibehållen sikt ut är det viktigt att tänka till kring valen innan. Ljuset är komplext på många sätt, men i grunden handlar det ju om att man vill få bort solen. Samtidigt innebär just det en massa problematik, för vi vill ju inte ta bort ljuset eller utsikten, och det hela blir en balansgång mellan akustik, ljusinflöde och värme. Och hur man än gör så ger det olika effekt på rummet, menar Susanne Ramel.

I takt med att allt fler faktorer som rör fastigheter blir mätbara kan man få siffror på allt från energiåtgång till akustik och dagsljus i rummet, och på så sätt uppnå exempelvis en miljöklassning.

– Beräkningarna används främst till offentliga miljöer, men de speglar av sig också i hemmiljöer. Där gäller samma tankesätt kring hur akustiken ljuset och temperaturen påverkas, och att de kan anpassas med hjälp av textilierna. Enligt Susanne Ramel sätts produktens funktion alltid i första rummet, och den måste också tillgodoses först. På gott och ont.

– När man sedan har hittat rätt funktion och produkt är det dags att välja hur den ska se ut, och här blir många rädda, menar hon. Ofta väljer man något neutralt, som grått, vitt eller beige, just för att det är neutralt. Men då tycker jag att man väljer fel. Alltför neutrala kulörer känns väldigt mycket som offentliga miljöer, och inte särskilt hemtrevligt. Dessutom är det omöjligt att gömma själva gardinen så det neutrala alternativet blir aldrig särskilt bra. Snarare tvärt om.

Våga blanda färger

Istället föreslår Susanne Ramel att man jobbar mer med färger som sticker ut och bryter av, och som skapar något nytt och spännande.

– Var inte rädd för att blanda färger. Det blir roligare både inomhus och utifrån sett. Och om man verkligen vill ha mer neutrala toner tycker jag att ett bra alternativ är att åtminstone välja olika varianter av de neutrala kulörerna, att blanda dem med varandra.

Också själva gardinerna lämnar utrymme för att skapa spännande kombinationer och mönster menar Susanne, och tar den klassiska rullgardinen som exempel.

– Om du har ett rum med flera fönster tycker jag att man med fördel kan kombinera flera neutrala kulörer och olika nyanser för att skapa ett eget mönster. Att välja olika färger på samma material är ett enkelt sätt att jobba med gestaltning i rummet genom. Det skapar en helt egen mönsterverkan. För att hitta rätt färgkombinationer tipsar Susanne Ramel om att helt enkelt inspireras av vad andra gör, kanske inom mode eller design, och sedan applicera det på solavskärmningen.

– Och om man sedan tycker att det blir för mycket färg kan man dämpa det med till exempel en matta i vitt. När det finns mycket att välja mellan är det lätt att fastna i just det, att det finns så mycket. Men jag tycker att fler borde våga ta ut svängarna, och välja mer färg!, avslutar Susanne Ramel.